Het begon met een foldertje over de inzameling van witgoed. Maar resulteerde al snel in opdrachten voor zo’n beetje alle geledingen van afvalverwekker Van Gansewinkel.

Nieuwsbrieven, websites, brochures, campagnes; ik zorgde voor de interviews, reportages, kopij en redactie.

En regelde zelfs de hele ontwikkeling en productie van een nieuwe nieuwsbrief voor de Van Gansewinkel-bedrijven op Chemelot.

Dankbaar werk, dat de doorgaans onzichtbare bedrijvigheid in het volle licht zette.

Wat is de overeenkomst tussen een komkommer, twee ons beenham, een Petfles en bedrijfsafval? Wie bij Lidl voorbij de weekaanbiedingen kijkt, weet het antwoord: de supermarktketen streeft bij alles naar opperste duurzaamheid. De komkommer is biologisch, de beenham draagt het Beter Leven-kenmerk, de Petfles wordt hoogwaardig gerecycled en het bedrijfsafval wordt gebruikt voor de opwekking van groene elektriciteit. ‘Op weg naar morgen!’ is dan ook Lidl’s opgewekte credo. En Van Gansewinkel gaat mee.

[introtekst interview nieuwsbrief Up to Date]


“Wij zijn de grootste werkgever hier op Chemelot. Wij hebben een paar miljard werknemers in dienst.” Opschepperij van een doorgedraaide fabrieksdirecteur? Nee hoor, uitspraak van John van den Hurk, Proces Quality & Account expert bij de Integrale Afvalwater Zuiverings Installatie. En hij is bloedserieus. Vierentwintig uur per dag, 365 dagen per jaar zuiveren ontelbare bacteriën alle afvalwater van het Chemelot terrein. Zo’n 3.300 kuub water per uur. Hun beloning? Fris! Cola, sinas, icetea, cassis. Geserveerd door Van Gansewinkel.

[introtekst nieuwsbrief Chemelot]Eindproduct

En zo begint uw afval een nieuw leven, van waardeloos naar waardevol. Met moderne, duurzame en innovatieve technieken zet Coolrec meer dan 90% van de ingezamelde apparaten om in grondstoffen voor nieuwe toepassingen. Cradle to Cradle noemen we dat: van nutteloos overblijfsel tot herbruikbare component – een groene kringloop van producten.

Die grondstoffen verkopen we aan bedrijven in heel Europa: het kunststof, koper, aluminium en ijzer komt terecht bij staalfabrieken, koper- en aluminiumsmelters of autofabrikanten. En zo kan het gebeuren dat uw afgeschreven printers terugkomen als haardrogers. Of uw oude koelkasten als vrachtwagens.

Coolrec verwerkt jaarlijks pakweg 1,2 miljoen koelkasten, 1,1 miljoen televisies en 24.000 ton kleine huishoudelijke apparaten en elektronisch gereedschap. Dat levert genoeg staal op voor circa 50.000 nieuwe personenauto’s. En, misschien nog wel belangrijker, het voorkomt dat er 408.000 kg aan schadelijke CFK’s in het milieu terechtkomen, een hoeveelheid gelijk aan de uitstoot van zo’n 3 miljoen ton CO2.

Afval bestaat niet.
Daar zorgen wij voor.

[tekst brochure Coolrec]