En toen was Boschjaar 2016 voorbij, zwaaiden we Jheronimus uit - terug zijn geschiedenis in.

Vanaf het prille begin in 2009 werkte ik mee aan en naar het jubeljaar waarin de Bossche schilder groots werd herdacht. Met advies en meedenken. En met teksten voor allerhande boekjes en brochures, apps en sites, filmpjes en folders.

Ook tijdens de apotheose.
Met de voice-overtekst voor een compilatiefilm.

En de opzet en kopij van het Grote Terugblikboek 2016, Het Jaar van Bosch in Beeld
Hier enkele teksten.

De stad ademde Bosch

‘Welkom thuis, Jheronimus!’, luidde het gastvrije credo van het Boschjaar. En Jheronimus kwám thuis in 2016. Hij werd omarmd door de Bosschenaren, op allerlei manieren geproefd en gedragen, bezongen en bekeken, getoond en geëerd.

Stripboeken en kruidkoeken. Goudse kazen en etalages. Herenschoenen en doodskisten. Speciaalbieren en miniatuurbeeldjes. Hotelarrangementen en parfums. Herdenkingsmunten en pure chocolade. Ondernemers en kunstenaars brachten fantasierijke hommages aan hun beroemde stadgenoot, Jheronimus keerde terug in alle geledingen. De stad ademde Bosch.

En daar kwamen veel, héél veel bezoekers op af. Dagjesmensen en vakantiegangers, journalisten en beroemdheden, uit binnen- en buitenland. Die allemaal feilloos hun weg vonden met de hulp van zo’n driehonderd vrijwillige gastheren en -dames in opvallend blauw: de Blauwe Engelen.

[boek: 2016, Het Jaar van Bosch in Beeld]


De Maaspoort kookt

'Ach, meestal smaakt het wel aardig.' Hobbykok Vincent Gielen kookt graag met snufjes bescheidenheid. Maar roert evengoed flinke scheppen enthousiasme en pollepels passie door zijn gerechten. Samen met negen wijkgenoten doet hij dit jaar weer mee aan Bosch Diner, voor de derde keer. 'Ik ben verleid door de buurvrouw.'

Of er in de Maaspoort lekkerder gegeten wordt dan in andere Bossche wijken, weet-ie niet. Maar dat er hier genoeg bevlogen amateurkoks wonen die samen spetterende en bovenal smakelijke spijzen kunnen bereiden, daarvan is Vincent overtuigd - nu al. 'Mijn achterbuurvrouw staat net zo graag achter het fornuis als ik. Zij doet al vanaf het begin mee aan Bosch Diner en toen ze twee jaar geleden nieuwe deelnemers zocht heeft ze mij gevraagd. Hartstikke leuk. En lekker.' 


De groep Maaspoort-gastronomen begon met zessen, maar dat bleek te weinig. Vincent: 'Bij de finale in mei moeten we ruim honderd voorafjes en evenzoveel hoofdgerechtjes maken, dat red je niet met zes amateurkoks. Dus plaatsten we een oproep in ons buurtkrantje waarop we heel veel enthousiaste reacties ontvingen. Inmiddels bestaat onze Bosch Diner-ploeg uit tien cuisiniers. Heel gemêleerd, mannen en vrouwen, van jong tot oud. Samen gaan we de Maaspoort culinair verdedigen.'

Proefkoken

Een smakelijk receptje googlen of Wina Born raadplegen is bij Bosch Diner uit den boze, het gaat bij deze kookwedstrijd om zelfverzonnen, originele recepten gebaseerd op Bosch’ werk. Vincent: 'Het thema van onze gerechten is dit jaar ‘Niets is wat het lijkt’. De organisatoren lieten ons een tekening van Bosch zien en legden de thematiek en beeldtaal ervan uit. Met die kennis zijn we gaan brainstormen, hebben we samen gerechten verzonnen. Verrassende gerechten, die anders zijn dan je aanvankelijk denkt. Bosch-gerechten.' 

Lekker eten verzinnen kunnen ze in de Maaspoort. Maar smaakt het ook? Vincent: 'Tja, dat moeten we nu ontdekken. En ook of we het wel gemaakt krijgen met ons groepje. Binnenkort gaan we daarom op een zondagmiddag proefkoken, onze bedenksels bereiden en testen. Klein beginnen en dan opschalen.'

En dan, als de menu’s definitief zijn, volgt een eerste confrontatie met publiek. Vincent: 'Iedere Bosch Diner-groep kookt in april voor een groep van twintig wijkgenoten die weleens in het zonnetje mogen worden gezet. Wij hebben gekozen voor de vrijwilligers op de basisscholen in de Maaspoort. Zij worden onze proefkonijnen, zij verdienen het om eens lekker verwend te worden.' 

In mei volgt de apotheose: de grote finale, op de Bossche markt. Waar duidelijk zal worden welk wijkteam zich een jaar lang ‘Beste Bossche Wijkkoks’ mag noemen. Wat verwacht Vincent? 'Tja, dat is nu moeilijk te zeggen natuurlijk, het kan nog alle kanten op. Het wordt in ieder geval lekker. En anders dan wat het lijkt.'
De Maaspoort kookt. Nu al.

[huis-aan-huiskrant, activiteiten JB500]